Met je hond op reis: Dankzij deze tips ben je goed voorbereid
Je hond meenemen op reis is natuurlijk enorm leuk, maar hoe doe je dat nu eigenlijk? Er zijn een aantal dingen waar je zeker rekening mee moet houden, zowel voor het vertrek als tijdens de effectieve trip. Aan de hand van onderstaande aandachtspunten kunnen jullie samen van een zorgeloze reis genieten!
Wat te doen voor het vertrek?
- Ga je naar het buitenland? Controleer zeker de regels die gelden in dat land (en alle andere landen waardoor je reist)
- Controleer of je hond bepaalde vaccinaties of ontwormingskuren moet ondergaan. Doe dit ook ruim op voorhand. Een vaccinatie tegen hondsdolheid moet bijvoorbeeld drie weken voor het vertrek toegediend worden. Daarnaast kan het belangrijk zijn om je hond te beschermen tegen andere parasieten. Hiervoor kan je zeker gebruik maken van de Vermiconrange van Beaphar.
- Check het weer op voorhand, zodat je jezelf en je hond hierop kan voorbereiden. Een warme bestemming kan bijvoorbeeld heel erg leuk zijn voor jou, maar voor je hond is een bestemming boven de dertig graden minder aangenaam.
- Kijk zeker of honden welkom zijn op de plek waar je verblijft. Dat is niet in elke accomodatie het geval.
- Zijn de plekken die je zou willen bezoeken toegankelijk voor honden? Sommige toeristische (of minder toeristische) plekken zijn verboden voor honden, zelfs als ze aan de leiband lopen. Denk maar aan bepaalde stranden of nationale parken.
- Zoek op voorhand al het adres en telefoonnummer op van dierenartsen.
- Zorg ervoor dat je je hond veilig kan meenemen in een reisbench. In de meeste landen is dat ook verplicht!
- Ga op voorhand al enkele keren met hem rijden, zodat hij gewoon is aan de reisbench. Dat voorkomt al heel wat stress. Indien je hem alsnog verder zou willen geruststellen, kan je gebruik maken van de CaniComfort Spray of Halsband.
Neem deze zaken zeker mee!
- Een hondenbed of een bench met deken
- Een halsband met tag en een leiband
- Lange leiband
- Paspoort van de hond
- Eten, snacks en de voederbak
- Waterbak en water
- Eerste hulpdoos
- Zakjes voor de uitwerpselen
- Verzorgingsproducten, zoals tandenborstel
- Shampoos
- Speeltjes
Alles over de verzorging van je hond:
Tips tijdens de reis
Als je hond meegaat op reis is het aangewezen om jouw activiteiten daar zo veel mogelijk op af te stellen. Wil je ergens iets eten of drinken? Controleer dan zeker of honden ook welkom zijn! Neem ook telkens water en een bakje mee, in het geval er geen water voorzien is voor honden.
Ga daarnaast op avontuur! Bezoek bossen en parken in de omgeving, zodat jullie samen kunnen genieten van de natuur. Je kan dit bijvoorbeeld perfect combineren met een gezellige picnic. Verder zijn er ook vaak activiteiten die specifiek gericht zijn op baasjes met hun hond. Informeer jezelf hierover en doe mee! Bezoek tot slot eens een locale dierenwinkel. Het is altijd leuk om te zien welke zaken ze voor honden in andere landen hebben, waarmee je jouw trouwe vriend kan verwennen!
Wat bij slecht weer?
Regen of geen regen, met je hond zal je toch moeten wandelen (neem dus zeker een goede regenjas of paraplu mee en handdoeken mee). Daarnaast zijn er ook een hoop mogelijkheden om je hond binnen bezig te houden:
- Verstop snoepjes in het huisje waar je zit. Houd ze eerst in z'n vizier, zodat hij weet wat er staaat te gebeuren en maak het hem steeds moeilijker.
- Er bestaan heel wat denkspeeltjes voor je hond, zodat je hem of haar mentaal kan uitdagen
- Leer je hond nieuwe trucjes. Youtube of andere sociale mediakanalen staan er vol van!
Wat bij extreem warm weer?
In het geval van extreem warm weer, is het belangrijk om veel aandacht te spenderen aan je hond. Laat ze nooit achter in een auto, tent of caravan, want het wordt daar veel warmer dan je zou kunnen denken! Voorzie altijd voldoende vers en koel drinkwater, schaduw en afkoeling. Trek naar koelere plekken, zoals een bos of een plek bij het water waar ze kunnen zwemmen. Laat hen echter niet te lang zwemmen, aangezien dat een enorm actieve inspanning kan zijn, waardoor je hond opnieuw opwarmt. Wees ook voorzichtig met de voetzolen van je hond. De grond kan vaak warm zijn, waardoor ze kunnen verbranden. Plan je wandelingen dan ook vroeg in de ochtend of laat in de avond.