Verzorging voor een ouder konijn
Konijnen maken de laatste decennia steeds meer onderdeel uit van het gezin. Ze kunnen dan ook steeds meer genieten van kwalitatieve voeding en goede zorg. Hierdoor worden ze steeds ouder, wat ouderdomskwaaltjes met zich meebrengt. Wij zetten enkele tips voor de verzorging van een ouder konijn op een rijtje.
Hoe oud wordt een konijn
Hoe oud een konijn wordt, is moeilijk te zeggen. Dat is afhankelijk van verschillende factoren. Bijvoorbeeld de grootte van het konijn. Over het algemeen geldt: hoe groter het konijn, hoe minder oud die wordt. Konijnen die oud worden, zijn vaak kleine tot middelgrote konijnen. Ook worden rammen (mannelijke konijnen) vaak iets ouder dan voedsters (vrouwelijke konijnen).
De gemiddelde leeftijd van een konijn ligt tussen de 6 en 10 jaar.
Problemen en tips
Gewichtsproblemen
De meest voorkomende problemen bij oudere konijnen zijn gewrichtsproblemen. Het dier wordt minder actief omdat het stram wordt en pijn heeft bij het bewegen. Maak het hen daarom zo makkelijk mogelijk. Het is leuk om hooi in een metalen bol te geven die je in de kooi hangt, maar als een konijn er echt niet meer bij kan en pijn heeft terwijl hij erbij probeert te komen, kan je het voer beter op een goed bereikbare plek leggen. Hetzelfde geldt voor het drinkwater.
Overgewicht
Zoals hierboven besproken, worden oudere konijnen vaak minder actief en gaan ze minder bewegen. Hierdoor kunnen ze sneller te dik worden. Overgewicht bij een konijn kan verschillende andere problemen veroorzaken, zoals ontsteking van de voetzolen en het niet meer kunnen eten van de nachtkeutel. Ook de nagels zullen minder snel afslijten als het konijn minder beweegt. Controleer dus ook regelmatig de nagels van je konijn.
Slechtere zelfverzorging
Oudere konijnen hebben sneller problemen met hun vacht. Het kost hen veel meer moeite om de vacht te verzorgen. Je kan je konijn hierbij helpen door af en toe de vacht met een zachte borstel te borstelen. Normaal maken konijnen een wintervacht aan. Een ouder konijn kan echter geen goede wintervacht meer opbouwen. Daarom kan je een ouder konijn in de winter soms beter naar binnen halen. Een konijn dat geen goede wintervacht heeft, verliest namelijk veel energie aan het warm houden van zijn lichaam. Hierdoor zijn ze vatbaarder voor ziektes.
Ouderdomskwaaltjes
Oudere konijnen zijn gevoelig voor blaasproblemen. Dit omdat ze een teveel aan calcium niet meer goed kunnen verteren. Dit veroorzaakt blaas- en nierproblemen. Daarnaast hebben oudere konijnen over het algemeen ook een veel lagere weerstand, waardoor ze vatbaarder zijn voor ziektes. Voor beide problemen kan de juiste voeding helpen. Zo bevat Care+ Konijn Senior een lager calciumgehalte en Antioxidanten, vitamine C, E, groene thee en ginseng voor een betere weerstand. Daarnaast biedt hooi met een goed calcium/ fosfor gehalte en een hoog ruwvezel gehalte, zoals Timothy hooi, ook ondersteuning.