Ziekte van Lyme bij honden

Een tekenbeet kan bij honden, net zoals bij mensen, de ziekte van Lyme veroorzaken. Maar wat is de ziekte van Lyme? Wat zijn de symptomen en vooral: hoe kan je dit voorkomen. Ontdek het hier.

Wat is de ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme is een infectieziekte die door de Borreliabacterie wordt veroorzaakt.  Deze ziekte wordt overgedragen door besmette teken. Een teek raakt besmet door bloed te zuigen uit een besmet dier. Als de teek zichzelf volgezogen heeft, laat hij los en gaat hij later op zoek naar een nieuwe gastheer. Als de besmette teek zich gaat voeden op jouw hond, kan hij besmet raken met de ziekte van Lyme. Als een teek langer dan 24 uur op een gastheer zit, neemt de kans op overdracht van de Borreliabacterie toe. Zo snel mogelijk teken verwijderen is dus de boodschap! Er zijn veel honden met teken, maar gelukkig zijn er weinig honden die de ziekte van Lyme krijgen. Een hond met de ziekte van Lyme kan een mens niet besmetten. 

Symptomen

Als een hond besmet is met de ziekte van Lyme, zal er geen rode plek ontstaan rond de tekenbeet, zoals bij mensen. Ook een bult op de plaats van de tekenbeet, is geen indicatie voor de ziekte van Lyme. Een hond die besmet is met de ziekte van Lyme kan wel volgende symptomen vertonen:

  • Koorts
  • Lusteloosheid
  • Geen eetlust
  • Kreupelheid
  • Gezwollen lymfeklieren
     

Behandeling

Als je merkt dat je hond bovenstaande symptomen vertoont, is het raadzaam om een dierenarts te raadplegen. Aan de hand van een bloedonderzoek kan er bepaald worden of het dier besmet is met de Ziekte van Lyme. Als dat het geval is, zal hij behandeld worden met antibiotica. De meeste besmette honden zullen hier snel op reageren. Het kan dat een dier negatief test op de ziekte van Lyme, omdat het dier zich nog in de beginstadia van de ziekte bevindt. Als de symptomen blijven aanhouden, is het dus aan te raden om een tweede test te doen.

Het is belangrijk dat de ziekte van Lyme tijdig behandeld wordt. Als dat niet gebeurt, kan er chronische Lyme optreden. In dat geval worden bepaalde klachten (nierschade, lusteloosheid, kreupelheid,…) chronisch en zullen ze dus niet verdwijnen. 

Preventie

  1. Controleer je hond altijd volledig op teken na een wandeling. als je een teek vindt, haal die dan zo snel mogelijk weg met een tekentang om besmetting te voorkomen
  2. De ziekte kan ernstige gevolgen hebben en omdat de symptomen niet altijd hetzlefde zijn, is het voor artsen soms moeilijk om de juiste diagnose te stellen. Daarom is het aan te raden om de verwijderde teek te testen op de Borreliabacterie
  3. Bescherm je hond tegen teken met de Vermicon Line-on of de Vermicon Spray