Hoe kun je een vlooienplaag opsporen

Net als bij veel andere problemen is voorkomen beter en eenvoudiger op te lossen dan een vlooienplaag genezen. Zoals je je kunt voorstellen, is het gemakkelijker om een beginnende vlooienplaag te genezen dan om je te ontdoen van een plaag die zich al lang in je huis heeft gevestigd.

Een vlooienplaag herkennen

De meest duidelijke tekenen van een vlooienplaag zijn de zwarte vlekjes die in huis rondslingeren. Daarnaast kan het constante krabben van je huisdier een indicatie zijn. Als je vermoedt dat je hond of kat last heeft van vlooien, is het eerste wat je moet doen de haren kammen met een speciale vlooienkam. Vaak zie je dan vlooien of kleine onregelmatig gevormde zwarte stipjes uit de vacht van je huisdier vallen. Deze zwarte vlekjes zijn vlooienpoep! Dit bestaat uit onverteerd bloed. Daarom kun je het beste wat (papieren) handdoeken, natte doeken of kranten onder je huisdier leggen. De uitwerpselen die op het oppervlak onder je huisdier terechtkomen, zijn duidelijk zichtbaar als rode cirkels. Dit is een duidelijke indicatie van een vlooienplaag. 

Je kat/hond controleren

Vlooien zitten vaak op warme, vochtige plekken op je huisdier. Dit betekent dat je zeker de taille, “oksels”, nek en achter de oren moet controleren als je vermoedt dat je huisdier vlooien heeft. Deze warme en vochtige plekken bieden vlooien de ideale omstandigheden om zich voort te planten. Daarom verzamelen ze zich hier vaak. Als je de vacht kamt, moet je op deze plekken verschillende vlooien kunnen ontdekken.

Hoe kom je van een vlooienplaag af?

Natuurlijk zijn er verschillende methoden om van een vlooienplaag af te komen. Het hangt allemaal af van je persoonlijke voorkeur en of je een probleem behandelt of voorkomt. Om een vlooienplaag te voorkomen, kun je een van onze natuurlijke afweermiddelen gebruiken, die vlooien wegjagen van je huisdier en huis. Maar als je huisdier al een vlooienplaag heeft, is de kans groot dat de vlooien ook al in je huis zitten. Slechts 5% van alle vlooien zit op je huisdier, de andere 95% zit in de omgeving. Om een huidige vlooienplaag te behandelen, kun je medicijnen en insecticiden gebruiken die vlooien doden.

Als je niet tegelijkertijd je huiselijke omgeving en je hond behandelt, zal er heel snel een herinfectie plaatsvinden. Behalve de volwassen vlooien bestaat de 95% die zich in je huis vestigt uit eitjes, larven en poppen. Er zijn verschillende huishoudelijke vlooiensprays, -poeders en -ontsmetters verkrijgbaar die je kunnen helpen de vlooienlevenscyclus te doorbreken en het probleem op te lossen. 

Behalve het gebruik van deze geneesmiddelen en insecticiden, kan stofzuigen een zeer effectieve methode zijn om veel van de onvolwassen vlooienstadia te verwijderen. Het lost het probleem echter niet helemaal op, omdat je alleen eitjes, poppen en de voedselbron verwijdert. Bovendien is het goed om te weten dat je daarna je stofzuiger weer moet vervangen. Het voordeel van vaak stofzuigen is dat de activiteit trillingen produceert, die de poppen zullen aanmoedigen om uit te komen, waardoor de pas uitgekomen vlooien gevoelig zijn voor bestrijding met huishoudelijke insecticiden.

Door beddengoed minstens een keer per week te wassen, verwijder je alle onvolgroeide stadia van de vlooienlevenscyclus. Dit kan je helpen om vlooienplagen te voorkomen en om er vanaf te komen als je er al een hebt. Als je het beddengoed hebt gewassen, moet je natuurlijk ook de omgeving behandelen. Vlooien, eitjes, poppen en larven kunnen zich ergens anders bevinden en zullen het beddengoed gewoon opnieuw besmetten als je de rest van de gebieden waar je huisdier vaak komt niet behandelt.

Als je hebt gemerkt dat er al vlooien op je hond of kat zitten, kies dan een goedgekeurd diergeneesmiddel om er vanaf te komen. Afhankelijk van de regelgeving in jouw land kun je deze kopen via internet of in een plaatselijke dierenwinkel. Je kunt kiezen uit een breed scala aan producten, zoals halsbanden, sprays, shampoos, spot-ons en in sommige landen zijn er zelfs tabletten verkrijgbaar.

Als je je huisdier gewoon wilt behandelen om er zeker van te zijn dat je in de toekomst geen vlooienplaag meer krijgt, kun je een afwerend product gebruiken op basis van natuurlijke ingrediënten. Deze producten doden geen vlooien, maar weerhouden ze ervan om op je huisdier te springen.