Gebitsproblemen bij konijnen

Gebitsproblemen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van je konijn. Lees hier hoe het gebit van een konijn werkt, hoe gebitsproblemen kunnen ontstaan en wat je kan doen om dit te voorkomen.

Wat eten konijnen?

Konijnen zijn van nature herbivoren (planteneters). Ze eten dus vooral verschillende kruiden, planten en grassen. Een groot deel van de dag besteden ze aan het verzamelen en vermalen van hun voedsel. 

Uitzicht en werking van het gebit

Konijnen behoren tot de haasachtigen. Ze hebben vier snijtanden en achter de bovenste snijtanden hebben ze nog twee stifttandjes. Verder heeft een konijn 22 kiezen; zes bovenin aan beide kanten en vijf onderin aan beide kanten. De tanden van een konijn groeien hun hele leven door. Dit kan tot een centimeter per maand zijn!  De snijtanden worden gebruikt om het voedsel te ‘knippen’ en de kiezen om het voedsel te vermalen. 

Gebitsproblemen herkennen

Gebitsproblemen bij konijnen beginnen vaak met vermageren. Dit is soms niet meteen zichtbaar en daarom is het belangrijk om je konijn regelmatig te wegen. Andere symptomen kunnen zijn:

  • Stoppen met eten
  • Problemen krijgen met eten, eten uit de bek laten vallen of heel selectief eten
  • Scheve snijtand
  • Afgebroken tand
  • Traanogen
  • Kwijlen
  • Loopneus
     

Sommige gebitsproblemen zie je meteen, bijvoorbeeld een scheve tand. Andere gebitsproblemen zijn minder goed zichtbaar, maar kunnen wel problemen vormen. Bijvoorbeeld: haakjes op de kiezen zie je niet, maar deze kunnen problemen geven op de wang, het gehemelte of de tong. Er kunnen verwondingen ontstaan of zelfs abcessen vormen. Neem dus best contact op met je dierenarts als je het vermoeden hebt dat je konijn met gebitsproblemen kampt. 

Gebitsproblemen voorkomen

Gebitsproblemen kunnen aangeboren of erfelijk zijn, maar kunnen ook ontstaan door een ziekte of een ongeval. Denk maar aan een afgebroken of een scheefgegroeide tand door een harde klap. Ook slechte voeding kan gebitsproblemen veroorzaken. Het is daarom belangrijk om voeding te kiezen die afgestemd is op de behoefte van je dier, met de juiste hardheid, voedingsstoffen en structuur. Een konijn heeft 2 soorten kauwbewegingen: horizontaal en verticaal. Om de natuurlijke tandslijtage na te bootsen is het belangrijk om de horizontale kauwbeweging te stimuleren. Een geëxtrudeerde, krokante brok ,zoals Care+, is hiervoor ideaal. Tijdens de productie van Care+ wordt de hardheid van de brokken aangepast om een zo natuurlijk mogelijk slijtage van het gebit te krijgen. 

Ook hooi van goede kwaliteit is belangrijk voor een konijn. Hoe hoger het vezelpercentage in het hooi, hoe beter. Een verstandige keuze is: Timothy Hooi, het vezelgehalte is hier veel hoger (34%) dan bij het ‘gewone’ alfalfa hooi (25%). 

Component ProductGrid:
Bericht: Voer ten minste 4 SKU'S in en hoogstens 9 SKU'S om het raster weer te geven. Dit is het aantal unieke bestaande producten dat we hebben gevonden.: