Verveling voorkomen bij knaagdieren en konijnen

Knaagdieren en konijnen zijn erg slimme en actieve dieren. Ze leven vaak in een niet al te groot hok en kunnen zich dus snel gaan vervelen. Ze moeten hun energie ergens kwijt. Als er zich niet genoeg uitdaging en spel in de kooi bevindt, kan het dier ongewenst gedrag ontwikkelen, zoals knagen aan hun kooi of aan meubels, onderling ruzie maken,… Lees hier onze tips om verveling te voorkomen bij knaagdieren en konijnen! 

Wat vindt mijn dier leuk?

Om te achterhalen wat je dier leuk vindt, is het belangrijk om te kijken naar het natuurlijke gedrag van je huisdier. Knaagdieren en konijnen zijn in de natuur vooral bezig met het controleren van hun territorium, het maken van een hol of nest en het zoeken naar voedsel. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je dier deze natuurlijke gedragingen kan uitvoeren in zijn kooi.

Voedselverrijking

Eén van de dingen die je hiervoor kunt doen, is het voer op een andere manier aanbieden. Bied het voer zodanig aan dat het dier er moeite voor moet doen. Dit heet voedselverrijking. Eten is voor dieren een extra stimulans om een inspanning te doen. Door het voer van het dier te verstoppen, wordt het dier uitgedaagd en kan het zich voor een lange tijd zinvol bezighouden. Het vinden van het voer op het einde van de zoektocht zorgt hierbij voor een extra gelukzalig gevoel bij je dier.

Kooiverrijking

Om te weten welke kooiverrijking geschikt is voor jouw huisdier is het, zoals eerder vermeld, belangrijk om te kijken hoe het dier in kwestie zich in de vrije natuur gedraagt. Leeft het dier ondergronds of bovengronds? Klimt het dier liever of graaft het liever? Leeft het in een zanderige omgeving of in een gebied met gras en struiken? Voor cavia’s heeft het bijvoorbeeld geen zin om klimtakken in de kooi te leggen, aangezien cavia’s van nature op de begane grond leven. Doe dus eerst goed research naar het natuurlijke gedrag van je dier vooraleer je aan de slag gaat.