Konijn buitenren

Hoe het hok van je knaagdier schoonmaken?

Het hok van knaagdier schoonmaken is voor de meeste mensen niet hun favoriete werk. Toch is dit noodzakelijk voor het welzijn van je dier. Lees hier onze tips voor het schoonmaken van een knaagdierverblijf.

Wij mensen houden ervan om in verse lakens te slapen. Bij knaagdieren is dit niet anders. Ook zij houden ervan om in een schoon hok met veel verse bodembedekking te slapen. Het schoonmaken van het hok van je knaagdier is daarnaast ook belangrijk voor de gezondheid van je knaagdier.  

Dagelijkse taken

Haal dagelijks overschotten van eten uit het hok. Vooral groenten en fruit want deze kunnen snel beginnen rotten. Verwijder ook oud hooi waarop keutels liggen of dat nat is door urine.
Een andere dagelijkse, noodzakelijke taak is het verversen van het voer en het water. Voor je vers water en vers voer in de bakjes doet, was je de bakjes best eerst af.  

Wekelijkse grote schoonmaak

Dagelijks het oppervlakkige vuil uit het hok halen, volstaat niet om het hok schoon te houden. Wekelijks moet er een grote schoonmaakbeurt gebeuren.

  1. Voor de grote schoonmaak moet het dier uit zijn hok. Doe dit voorzichtig. Het kan zijn dat je dier bang of nerveus is en uit je handen probeert te springen. Let dus goed op dat je je knaagdier goed vast hebt, maar zorg er ook voor dat je niet te hard knijpt zodat je het dier geen pijn doet. 
  2. Voor de grondige schoonmaakbeurt moet het hok volledig leeg zijn. Haal dus alle speeltjes, voederbakken en schuilplaatsen uit het hok. Was de voederbakjes en speeltjes met warm water. Als de schuilplek niet uit hout bestaat kan je dat ook afwassen. 
  3. Borstel alle bodembedekking in een vuilniszak. 
  4. Als het hok volledig leeg is, maak je de onderkant schoon met een mild afwasmiddel of met Beaphar Multi-Reiniger. Deze is geschikt voor het optimaal reinigen en verfrissen van kooien, voederbakjes, speeltjes…
  5. Strooi bovenop de bodembedekking Beaphar Geurstop. Deze zorgt voor een blijvend fris knaagdierverblijf. Geurstop kapselt de urine in, waardoor de geur niet kan ontsnappen.


Als je meerdere knaagdieren hebt, is het aan te raden om de grote schoonmaak frequenter te doen.