Diarree bij honden en katten : oorzaken en oplossingen

Losse stoelgang komt voor bij katten en honden van alle leeftijden. In vele gevallen is er niet direct een reden tot paniek en kan je het probleem zelf oplossen met behulp van een middel dat stoelgang vaster maakt, bijvoorbeeld IntestoPro van Beaphar. Maar soms is diarree een symptoom van een dieperliggend probleem waarvoor je een dierenarts moet raadplegen.

Redenen van stoelgangsproblemen

Voeding

De meest voorkomende oorzaken voor diarree zijn voeding-gerelateerd. Denk bijvoorbeeld aan veranderingen in de voeding of bedorven voeding eten.

Elk huisdier moet wel eens van voeding veranderen. Zo is er bijvoorbeeld de overstap van puppy of kitten melk naar vaste voeding voor volwassen dieren. Deze transitie kan buikproblemen veroorzaken. Het spijsverteringsstelsel moet wennen aan het verwerken van andere voedingsstoffen dan het gewend was, wat kan resulteren in losse stoelgang.

Gelukkig kan je de kans op stoelgangproblemen verminderen door de overgang naar andere voeding heel gradueel aan te pakken. Op die manier zorg je ervoor dat de spijsvertering van je huisdier kan wennen aan de voedingsstoffen in de nieuwe voeding. We raden aan om in het begin een kleine portie van de nieuwe voeding te mengen met de oude voeding die je normaal geeft. Daarna kan je geleidelijk aan de hoeveelheid nieuwe voeding opdrijven en de hoeveelheid oude voeding afbouwen. Dit proces doorloop je best in enkele weken tot je huisdier volledig overgegaan is op de nieuwe voeding.

Net als mensen krijgen ook dieren vaak diarree als ze bedorven of rotte voeding gegeten hebben. Andere symptomen zijn overgeven, vermoeidheid en dehydratatie. Probeer te vermijden dat je dier op zoek gaat naar restjes in de vuilnisbak. Hoewel we sowieso afraden om je huisdier restjes te geven, moet je er in elk geval zeker voor zorgen dat restjes vlees vers en doorbakken zijn als je die toch aan je hond of kat wil geven. Vanaf je twijfelt, gooi je restjes beter weg.

Bedorven voeding eten, kan er ook voor zorgen dat je dier een bacteriële infectie oploopt. In dat geval is er verdere behandeling door een dierenarts nodig.

Ongepaste eetgewoontes

De meeste huisdieren eten van tijd tot tijd wel eens iets dat niet voor hen bedoeld is. Naast losse stoelgang kunnen foute eetgewoontes ook andere meer serieuze gezondheidsproblemen veroorzaken.

Onder ongepaste eetgewoontes valt:

  • Ongepaste voeding eten, bv. Menselijke voeding
  • Materialen opeten die geen voeding zijn (pica)


Elk baasje zal beamen dat het moeilijk is om je hond geen restjes te geven als hij je met zijn mooie puppyogen aanstaart. Probeer hier toch mee op te letten, want bepaalde menselijke voeding kan schadelijk of zelfs giftig zijn voor dieren. Bovendien kan het naast darmproblemen ook tandproblemen veroorzaken.

Bij sommige huisdieren is het probleem niet zozeer het eten van menselijk eten, maar het eten van niet-voeding materialen (pica). Hierbij denken we aan het eten van stenen, plastic, vuilnis, metaal… Pica is een psychologisch, compulsief gedragsprobleem, maar het kan ook wijzen op een ander medisch probleem, zoals een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Als je opmerkt dat je dier niet-voeding materialen opeet, zoek je best een dierenarts op. Het eten van non-voeding kan vaak leiden tot blokkades, stikken of andere problemen. Het kan gebeuren dat het object chirurgisch verwijderd moet worden. Je dierenarts kan ook controleren of er geen onderliggende gezondheidsproblemen aan de basis liggen en je het nodige advies geven.

Stress

Stress beïnvloedt vele aspecten van onze gezondheid, inclusief onze darmen. Dat is niet anders bij huisdieren. Stress-gerelateerde diarree kan veroorzaakt worden door:

  • Verhuizen naar een nieuwe woning
  • Een nieuw dier of kind in het gezin
  • Veranderingen in de omgeving
  • Prikkelbaredarmsyndroom (PDS)


Veranderingen in huis kunnen erg stressvol zijn voor huisdieren. Een nieuwe omgeving betekent vele ongekende geluiden en geuren, wat overweldigend kan zijn voor je huisdier. In het bijzonder jonge dieren, zoals puppy’s en kittens, die het moedernest voor het eerst verlaten, kunnen hierdoor erge angst ervaren. Losse stoelgang is dan een veelvoorkomend probleem.

Een nieuw dier introduceren bij je huidige huisdieren kan een grote bron van stress vormen. In het bijzonder katten zijn erg territoriaal. Een nieuwe kat veroorzaakt al snel stress rond eten en hun kattenbak. Een goede regel om je aan te houden als je een huishouden met meerdere katten hebt, is: elke kat heeft zijn eigen eetkom, kattenbak etc. + 1 extra.

Er zijn verschillende manieren om een verhuis of verandering in huis vlot te doen verlopen, onder andere met de hulp van een kalmerend product.

Lees hier meer tips om je huisdier te kalmeren bij stressvolle situaties.

Reizen

Katten en honden kunnen net als wij last hebben van reisziekte, met als mogelijk symptoom diarree. Reisziekte komt vaak voor bij jonge kittens en puppy’s, en vaak (net als bij kinderen) wordt het probleem minder naarmate ze ouder worden. Dat gezegd zijnde kan reizen ook bij oudere huisdieren stress, en de daarmee gepaarde diarree, veroorzaken.

Lichte reisziekte en diarree kunt u vaak thuis oplossen door geduld en training. In ernstigere gevallen moet u misschien met uw dierenarts overleggen, zodat hij/zij u medicijnen tegen de ziekte kan voorschrijven.

Andere mogelijkheden

  • Wormen of andere parasieten
  • Bepaalde medicatie
  • Virale of bacteriële infecties


Hoewel dit niet vaak voorkomt, kan een ontwormkuur soms diarree veroorzaken. Meestal gaan de stoelgangsproblemen na een paar dagen vanzelf over. Indien dit niet zo is, contacteer je best de fabrikant van het middel of de dierenarts die het middel voorschreef.

Antibiotica zijn om vele redenen waardevol, maar ze staan er algemeen om bekend dat ze de natuurlijke darmflora verstoren, waardoor diarree ontstaat.

Hoe lang duurt diarree bij katten en honden?

Milde, niet-serieuze gevallen gaan normaal gezien al over na een tweetal dagen.

Medische behandelingen, zoals antibiotica, in geval van diarree is vaak niet nodig, tenzij het dier ook andere symptomen vertoont of enkele dagen aanhoudend last blijft hebben.

Wanneer moet ik me zorgen maken?

Als je kat of hond bloed of slijm in de stoelgang heeft, of als de diarree al langer dan drie dagen aanhoudt, contacteer dan je dierenarts.

We raden ook aan de dierenarts te contacteren als:

  • Je huisdier al meerdere weken soms wel en soms geen losse stoelgang heeft
  • De diarree constant aanhoudt voor meer dan 24 uur
  • Je huisdier ook moet overgeven
  • Je huisdier ook tekenen vertoont van erge buikpijn


Jij kent je huisdier het best. Als je je zorgen maakt, heeft dit waarschijnlijk wel z’n redenen en contacteer je best je dierenarts.