Ras in de kijker: Bordeauxdog

Deze dappere hond kwam met de Romeinen mee naar Frankrijk. Oorspronkelijk waren het atletisch gebouwde berghonden. Later werden het zware doggen met een breed gestel. Ondanks hun gestalte, hebben ze wel een klein hartje.

Ontstaan

Dit hondenras stamt af van de molosserd, de verzamelnaam voor het hondenras dat werd ingezet voor de jacht op groot wild en voor het bewaken van de woning en het erf. Ze kwamen met de Romeinen mee naar Frankrijk. Oorspronkelijk waren het atletisch gebouwde berghonden. Later werden het zware doggen met een breed gestel. 

Ze werden ingezet in het leger om paarden van de tegenstander neer te halen. Tijdens de veldslagen droegen ze brede halsbanden met scherpe pieken waarmee ze de honden van de vijanden konden verwonden. Later zagen de Fransen dat de Engelsen hulp kregen van een hondenras dat een nog breder gestel had: de Mastiff. Daarom lieten de Fransen hun doggen kruisen met de Mastiff om ze nog breder te maken. Zo ontstond de Bordeauxdog zoals die er vandaag nog steeds uitziet. Een Bordeauxdog wordt geboren met een zwart masker. Dat heeft hij te danken aan zijn Mastiff bloed dat nog diep in de genen zit. 

Toen even later de moderne wapens opkwamen, verdween de Bordeauxdog uit het leger. Na hun legerdienst werden veel doggen ingezet tijdens hondengevechten. Ze moesten vechten tegen stieren en wilde zwijnen. Of in ergere gevallen zelfs tegen beren en tijgers! De hondengevechten waren voornamelijk in de Franse streek Bordeaux erg populair. Zo ontstond de naam Bordeauxdog. 

Op het einde van de Tweede Wereldoorlog was dit ras bijna uitgestorven. Gelukkig slaagde men erin om het ras nieuw leven in te blazen. Sinds zijn wedergeboorte werd deze hond meer en meer ingezet als gezelschapshond. 

Rasbeschrijving

  • Grootte: 58 - 68cm
  • Gewicht: 45 - 60kg
  • Leveensverwachting: 6 - 10 jaar
     

De Bordeauxdog is gevoelig voor botafwijkingen zoals heupdysplasie of elleboogdyplasie. Dit kan erfelijk overgedragen worden of kan komen door foute bewegingen in het eerste levensjaar. 

Daarnaast zijn ook entropion en ectropion erfelijke aandoeningen die kunnen voorkomen bij Bordeauxdogs. Dit zijn afwijkingen in de stand van de oogleden. Bij entropion krullen de oogleden naar binnen toe waardoor oogharen of de vacht constant in contact zijn met het hoornvlies. Dit kan voor irritaties zorgen. Ectropion is het omgekeerde. Hier krullen de oogleden naar buiten waardoor het bindvlies tevoorschijn komt. Beide aandoeningen kunnen gelukkig operatief behandeld worden. 


Uiterlijk

De vacht van een Bordeauxdog vraagt weinig onderhoud. Wel kan je de dode haren het best weghalen door met een rubberen handschoen over de vacht te wrijven. Ook kan de vacht wat stinken. Dit omdat een Bordeauxdog een verhoogde aanleg heeft voor Seborroe, een huidaandoening waarbij de opperhuid zich sneller vernieuwt dan dat eigenlijk zou moeten. Hierdoor is ook de talgklierwerking verstoord, waardoor een droge, schilferige huid kan ontstaan of net een heel vette huid. Doordat de talglaag ontbreekt, zijn ze ook gevoelig voor ontstekingen en infecties. In de huidplooien hopen bacteriën zich op die stoffen afscheiden die wij ervaren als stank. Om dit te voorkomen is het dus belangrijk om de huidplooien proper te houden. 

Karakter

De Bordeauxdog is een dappere hond die nergens voor terugdeinst. Al heeft hij wel een klein hartje. Hij heeft een zachtaardig karakter en heeft engelengeduld als het op kinderen aankomt. Hij is zich bewust van zijn krachten en doet zijn best om die te doseren. 

Hij ziet er sloom en slaperig uit, maar is steeds bijzonder alert! Hierdoor is hij een prima waakhond. Hij zal nooit blaffen zonder reden, maar als hij bedreigingen voelt, zet hij zijn keel open. Zijn gezin en zijn huis zijn hem heel dierbaar. Hij is erg trouw en is niet graag alleen. Het is een rustige hond die binnenshuis gehouden kan worden. 

De Bordeauxdog is erg sociaal, maar met honden van hetzelfde geslacht kan hij het niet goed vinden. 

Opvoeding

De Bordeauxdog staat bekend als een koppige hond die niet gemakkelijk is om te trainen. Veel geduld is een vereiste bij de opvoeding. Zowel bij het aanleren van commando’s als bij het uitvoeren ervan. Hij doet namelijk alles graag op zijn gemakje. Dit ligt in zijn aard en kan je niet veranderen. Frustraties of roepen heeft hier ook geen zin. Eenmaal hij een commando kent, zal hij die wel niet snel vergeten. 

Dit ras kan prima binnenshuis gehouden worden, maar heeft toch beweging nodig. Hij is dol op wandelen. Hij kan, ondanks zijn gestalte, een behoorlijke snelheid halen en heeft een goed uithoudingsvermogen. Net zoals bij alle grote hondenrassen is het belangrijk om tijdens zijn eerste levensjaar voorzichtig te zijn met beweging. Foute bewegingen kunnen in deze levensfase heupdysplasie en elleboogdysplasie in de hand werken.