7 zaken die je moet weten over vlooien

Vlooien zijn bloedzuigende parasieten die al meer dan vijftig miljoen jaar bestaan. Ze voeden zichzelf met het bloed van onze huisdieren en bezorgen hen daar enorm veel ongemakken en stress mee. In dit artikel informeren we je graag over de belangrijkste zaken omtrent vlooien.

Slechts 5% leeft op het dier

De grote meerderheid van de vlooien zijn onzichtbaar en leven in de omgeving van jouw huisdier. Dat betekent dat ze overal in het huis kunnen leven, maar ze verzamelen zich meetal in warme en vochtige plaatsen zoals tapijten, kussens, bedden en andere plekken waar je huisdier toegang toe heeft. Zonder de omgeving te behandelen kunnen vlooien een permanent probleem worden, waardoor het groter wordt dan een zomerprobleem.

Vlooien leggen tot 50 eieren per dag

Van zodra een vlooi meereist op een dier, zullen ze bloed beginnen zuigen. Na 36 uur zal een vrouwelijke vlooi voor het eerst eitjes leggen. Tijdens haar volledige leven legtze 1350 eieren. Met dit soort aantallen kan zich heel snel een volwaardige vlooienplaag ontwikkelen, die zelfs een plaag genoemd kan worden. Alle vlooieneitjes hebben een glanzend omhulsel en vallen zo uit de vacht van het huisdier, waardoor ze in de omgeving terechtkomen.

Levensduur van 140 dagen in zwevende staat

Vlooieneitjes komen na 5-10 dagen uit, afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid. De larven kruipen uit de eitjes en voeden zich met afgeworpen huid en de uitwerpselen van volwassen vlooien, die ook uit de vacht vallen en onverteerd bloed bevatten (wat een fantastische voedingsbron is voor de zich ontwikkelende larven.) Om te groeien zullen de larven twee keer vervellen, wat ongeveer 5-10 dagen duurt. Ze geven de voorkeur aan een warme, vochtige omgeving en gaan uit de buurt van direct licht om uitdroging te voorkomen. Uiteindelijk verpoppen de larven zich. Dit is het moment waarop de lichaamsweefsels van het onrijpe, lavale stadium zich reorganiseren tot het volwassen lichaam. De meeste poppen komen na 4 dagen uit als volwassen vlooien, maar zoals gezegd kunnen ze meer dan 140 dagen overleven tot de meest gunstige omstandigheden zich voordoen (temperatuur, vochtigheid en/of de aanwezigheid van een gastheerdier).

Oksels, nek, taille en oren

Om erachter te komen of een huisdier een vlooienplaag heeft, moet de vacht grondig worden gekamd met een goede vlooienkam. Controleer eerst de hierboven genoemde plekken, omdat die het warmst zijn en vlooien zich daar vaak verzamelen. Duidelijke aanwijzingen voor een vlooienplaag zijn wanneer de kat of hond zichzelf voortdurend krabt, overmatig borstelt en kleine zwarte vlekjes op de vacht en in bedden kan zien. Vaak is het duidelijk dat het huisdier last heeft van ongewone jeuk en wordt het onrustig.

Oorzaak van wormen

Vlooien fungeren als gastheer voor sommige soorten lintwormen, dus een vlooieninvasie brengt vaak een wormbesmetting met zich mee. Lintwormen bestaan uit meerdere segmenten. De segmenten, vol eitjes, worden met een paar tegelijk doorgegeven in de ontlasting. Deze wormen gaan niet vanzelf over; daarom is het noodzakelijk om je huisdier te ontwormen na een vlooienplaag. 

Bestrijding van vlooien

Een vlooienprobleem los je niet op door alleen de vlooien op het dier te behandelen. Er moet rekening worden gehouden met alle aspecten van de vlooienlevenscyclus; de volwassen vlooien op het huisdier en de onvolwassen stadia in de leefomgeving. Huishoudens, vloeren en beddengoed van huisdieren moeten allemaal worden behandeld met geschikte insecticiden voor in huis, in de vorm van sprays, poeders of fumigators. Insectengroeiregulatoren zijn chimcals die natuurlijke verbindingen in het metabolisme van de vlo nabootsen. Deze metabolische routes komen niet voor bij zoogdieren, dus deze producten zijn zeer veilig in gebruik. IGR's onderbreken de levenscyclus van ei - larve - pop - vlo door te voorkomen dat het ene stadium zich ontwikkelt tot het volgende.

Producten die kunnen helpen

Een behandeling op het dier (zoals een spot on) doodt alle vlooien die op het huisdier leven of erop springen en voorkomt dat er nog eitjes worden gelegd. Na de eerste toepassing is het echter ongelooflijk belangrijk om te voorkomen dat vlooien die al in de omgeving leven hun levenscyclus voltooien. Sommige huisdiereigenaren kunnen ontmoedigd raken door een schijnbaar gebrek aan efficiëntie van vlooienbestrijdingsproducten als ze vlooien zien op pas behandelde huisdieren. Als ze de omgeving niet hebben behandeld, zullen pas uitgekomen vlooien op hun huisdieren blijven springen totdat ze er iets aan doen. Door de variabele tijdspanne die vlooienpoppen nodig hebben om zich te ontwikkelen en uit te komen, kan het maanden duren voordat ze worden aangetast door een behandeling. 

We hebben een volledig Beaphar vlooienbehandelingsassortiment ontwikkeld waarmee je een vlooienplaag kunt bestrijden als je er last van hebt. Bovendien hebben we ook uitstekende insectwerende middelen waarmee je kunt voorkomen dat zo'n probleem zich voordoet.