Help, mijn huisdier heeft vlooien
Hoe weet je of je hond/kat vlooien heeft?
Vlooien zijn heel kleine beestjes die meestal jeuk veroorzaken. Dat is echter niet altijd het geval. Controleer dus regelmatig de vacht van je huisdier. Aangezien de vlooien heel erg klein zijn, zijn deze vaak moeilijk te vinden. Bovendien zijn ze lichtschuw en kruipen ze zo diep mogelijk weg in de vacht. Om te controleren of jouw hond of kat vlooien heeft, kun je best een vlooienkam gebruiken. Hiermee kam je vlooien en/of hun uitwerpselen - kleine zwarte korreltjes - uit de vacht. Wanneer je die uitwerpselen uitsmeert op een doekje, zal het papier roodbruin kleuren. Dit is het oude bloed in de ontlasting van de vlo.
Levenscyclus
De levenscyclus van de vlo bestaat uit vier stadia: eitjes – larven – poppen – vlo. Volwassen vlooien zijn slechts het topje van de ijsberg ofwel 5% van de vlooienpopulatie. 95% van het probleem zit in de omgeving: eitjes, larven en poppen! Tijdens de koude wintermaanden gaat de voortplanting gewoon door, aangezien de ontwikkeling in huis gebeurt en het daar altijd warm is. Wel is het mogelijk dat de ontwikkeling langzamer gaat door de lagere luchtvochtigheid, die ook nodig is voor de ontwikkeling. Dweilen kan de cyclus bijvoorbeeld versnellen.
Verspreiding
Vlooien verlaten hun gastheer vrijwel nooit. Verspreiding komt door eitjes die in de vacht worden gelegd, door beweging in de omgeving van het dier terechtkomen, waarna ze uitkomen en met een nieuwe gastheer meesurfen. Ook de mens kan de eitjes verspreiden via bijvoorbeeld schoenen, waardoor het hele huis en zelfs de auto besmet kunnen geraken. Uiteraard kan je huisdier ook vlooien oplopen door op locaties te komen waar vlooien of poppen aanwezig zijn.
Preventief bestrijden
Zoals omschreven bij de piramide is de volwassen vlo het kleinste deel (5%) van de cyclus. Het is daarom verstandiger om de andere stadia (95%) aan te pakken. Volg het driestappenplan hierna om volledig van vlooien af te geraken.
Stap 1: Bestrijding van vlooien op het dier
Dood alle parasieten in de vacht van het huisdier zonder chemische insecticiden te gebruiken! De Vermicon Spray of Vermicon Shampoo bestaat voor hond en kat en werkt op basis van diméthicon, die de vlooien, teken en andere parasieten immobiliseert, waarna ze in zuurstofnood komen en vervolgens sterven.
Stap 2: Vergeet ook de omgeving niet
Aangezien de meerderheid van de vlooien in de omgeving zit, is het belangrijk om deze ook te behandelen met de Vermikill Omgevingsspray of de Vermikill Combi Spray. Deze spray doodt niet alleen vlooien, maar ook de eitjes en de larven. Op deze manier vermijd je een nieuwe besmetting! Ook hier bestaat een alternatief zonder chemische insecticiden, namelijk de Vermicon Tapijtspray.
Stap 3: Voorkom een nieuw besmetting
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom is het belangrijk je huisdier preventief te beschermen tegen vlooien. Gebruik het hele jaar door Vermicon Line-on voor hond of de Vermicon Line-On voor kat. De pipetten hebben een preventieve werking van maximum vier weken.