Konijnen koel houden in de zomer

Een konijn heeft geen zweetklieren en kan niet hijgen. Hij kan alleen warmte kwijt raken via de oren. Ze kunnen dus snel oververhit raken en dat kan heel gevaarlijk zijn. Lees hier onze tips om oververhitting te voorkomen. 

Hoe oververhitting voorkomen?

  1. Zorg ervoor dat het hok van je konijn niet in de zon staat. Als het hok zuidgericht staat, komt je konijn in de namiddag in de vlakke zon te staan. Als het hok dan toch in de zon staat, zorg dan voor voldoende schaduw. Zet een grote paraplu boven het hok of span een doek. Gebruik hiervoor geen donker doek! Een donker doek zal de warmte net absorberen en ervoor zorgen dat de temperatuur in het hok nog zal verhogen. Zorg er ook voor dat er niets voor de ingang van het hok hangt. 
  2. Leg een koud element in het hok. Je kan hiervoor speciale koelelementen gebruiken voor konijnen zoals icepod. Dit is een schijf die je in de vriezer kan koelen om daarna in het hok van je konijn te leggen. Deze schijven zijn bestand tegen knagen. Als je dat niet in huis hebt, kan je ook een bevroren plastiek flesje water gebruiken als koelelement. Het nadeel hiervan is dat de konijnen het fles kapot kunnen bijten, waardoor het gesmolten water in het hok zal terecht komen. Gebruik echter nooit glazen flessen! Door het bevroren kan het glas springen en dit kan gevaarlijk zijn voor je konijn. Wees niet teleurgesteld als je konijn niet tegen of op het koelelement gaat liggen. Sommige konijnen moeten hier even aan wennen. Als je konijn na een tijdje nog steeds niet tegen het koelelement ligt, laat het dan alsnog in het hok liggen. Het koelelement zal zorgen voor verkoeling in het hok. Gebruik ook nooit een koelelement dat voor mensen bedoeld is. Deze bevatten stoffen die giftig zijn voor je dier. 
  3. Vers en fris drinkwater is belangrijk voor konijnen. Veel drinken zorgt ervoor dat de afvalstoffen uit het lichaam verwijderd worden. Bij warm weer is vers drinkwater nog belangrijker. Bij onvoldoende vochtinname kan een konijn uitdrogen. Ververs het water dus regelmatig en zorg dat de drinkfles niet in de zon hangt. Je kan naast de drinkfles een bakje met water zetten zodat je konijn gulziger kan drinken. Als extra kan je je konijn wat vochthoudende groenten geven zoals komkommer en witloof. Geef deze dan niet rechtstreeks uit de koelkast maar laat ze eerst op kamertemperatuur komen. Als je groenten na een uurtje niet opgegeten zijn, haal de ze dan uit het hok. 
     

Oververhitting herkennen en verhelpen

De normale lichaamstemperatuur van een konijn ligt ongeveer tussen 38 en 39,5 °C. Als de lichaamstemperatuur van een konijn hoger is dan 40 graden is er sprake van oververhitting. 

Oververhitting kan je herkennen aan de volgende symptomen: 

  • Snelle ademhaling 
  • Suf en lusteloos 
  • Uitgestrekt liggen met de ogen half open 
  • Kwijlen 
  • De oren voelen extreem heet aan
     

Als je merkt dat je konijn oververhit is, contacteer dan onmiddellijk de dierenarts. In afwachting kan je je konijn al wat proberen af te koelen door de oren voorzichtig nat te deppen met water op kamertemperatuur. Gebruik hiervoor zeker geen koud water. Dit kan ervoor zorgen dat de aders samentrekken waardoor de warmte helemaal niet meer weg kan. Wikkel ook geen natte doek om de oren, want dit is de enige plek waar het konijn zijn warmte kwijt kan.