Hoe verwijder je een teek?
Teek verwijderen
Een teek verwijderen doe je met een tekentang (bv. de Beaphar Tekenpen) of een pincet met dunne uiteinden. Belangrijk is dat de teek zo dicht mogelijk op de huid wordt vastgepakt bij de kop. Knijp hierbij niet in het achterste gedeelte van het lijf van de teek en trek ook niet aan dit deel, omdat de kop dan kan worden losgetrokken van het achterlichaam. Trek de teek uit de huid in dezelfde richting als de snuit staat. Trek met langzaam toenemende kracht.
Desinfecteer de wond na het verwijderen met een geschikt middel zoals alcohol of jodium. Was na het verwijderen goed de handen. Hoe sneller de teek verwijderd wordt, hoe beter, omdat na 24 uur aanhechting de kans op een besmetting met Borrelia sterk toeneemt.
Een hulpmiddel bij het verwijderen van teken is Tick Away spray. Met deze spray bevriest de teek onmiddellijk. In de meeste gevallen laat de teek dan vrijwel direct los, zoniet kan met een pincet de dode teek makkelijk verwijderd worden.
Wat bij slecht verwijderen?
Als de hele kop van de teek blijft zitten, blijft het risico op overdracht van Borrelia bacteriën aanwezig. Probeer de kop alsnog te verwijderen en raadpleeg een arts wanneer dit niet lukt.
Als alleen de steeksnuit of delen ervan achter blijven is het risico beperkter en ontstaat over het algemeen hooguit wat irritatie op de huid. Verwijder deze delen zoals een splinter, met pincet of naald.
Gegevens vastleggen
Noteer altijd de datum van verwijderen, de plaats op het lichaam en een schatting van de tijd dat de teek op het lichaam aanwezig was. Doe dit ook wanneer de teek getest is en als er geen Borrelia is aangetroffen. Daarnaast is het bij mensen zeer belangrijk de plaats van de beet te controleren op het verschijnen van een erythema migrans (rode kring).
Mochten er symptomen of klachten ontstaan, is het belangrijk om een huisarts of dierenarts op de hoogte te brengen van het feit dat er een tekenbeet is geweest.